Het grootste deel van de ZZP-ers voldoet ( nog ) niet aan eisen Wet DBA

Het grootste deel van de ZZP-ers voldoet ( nog ) niet aan eisen Wet DBADe afgelopen maanden is er behoorlijk wat veranderd voor de ZZP-er. De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie ( DBA ) is vanaf 1 mei 2016 ingevoerd en dit zorgt bij menig ZZP-er voor de nodige zorgen. Dat is ook logisch, een van de gevolgen van de nieuwe wet is namelijk dat opdrachtgevers een stuk terughoudender zijn met het laten uitvoeren van werk door ZZP-ers. Toch is het belangrijk om als ZZP-er nu in actie te komen.

Veel ZZP-er werken nog volgens de oude VAR-regeling en zijn nog niet helemaal DBA-proof. Bij het werken als ZZP-er komt behoorlijk veel kijken. Helaas zijn er nog teveel ZZP-ers die niet eens ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en daarmee het ondernemerschap niet serieus nemen. De administratie blijft toch een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap en als je jezelf al niet als ondernemer ziet, hoe kan een opdrachtgever je dan serieus nemen?

De belastingdienst zal tot 2017 alleen toekijken en nog geen maatregelen of boetes uitdelen, maar dat betekent natuurlijk niet dat je als ZZP-er stil kunt blijven zitten. De veranderingen zullen hoe dan ook doorgevoerd worden. Nu is dus het moment om eens met jouw adviseur in gesprek te gaan om een passende oplossing voor je eigen situatie te vinden. Als je nu begint is het nog niet nodig om hals over kop met modelovereenkomsten of maatwerkovereenkomsten aan de slag te gaan. Neem rustig de tijd om uit te vinden wat voor jou het meest geschikt is, maar laat wel zien dat je ermee bezig bent.

Het is tevens ook de manier om je van je concurrentie te onderscheiden, het laat namelijk zien dat jij wel het ondernemersinzicht en de drive hebt om onafhankelijk te blijven. Veel ZZP-ers zullen naar verwachting namelijk in de komende periode stoppen en terugvallen in een dienstverband.

Ons belangrijkste advies is om je vooral niet gek te laten maken door de verhalen in de media, maar niks doen is ook geen optie. Vanuit onze praktijk en dienstverlening zullen we onze klanten met raad en daad bijstaan en waar mogelijk adviseren. Kom dus gerust een langs voor een kennismakingsgesprek.

Piet! Financiele en Administratieve Diensten | www.piet-finad.nl

DelenShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone