Trends in ICT–Internet der dingen (episode 1)

Trends in ICT–Internet der dingen (episode 1)Vorige week was onze Luud Willemsen spreker bij een klantensessie van Tripolis Business Support in Hulsberg.

Hij sprak daar met een groep klanten over de trends in ICT, zoals deze door het gerenommeerde onderzoeksinstituut Gartner (www.gartner.com) zijn onderzocht.  En in hoeverre deze trends van invloed zijn op de ICT-strategie en keuzes van een MKB-bedrijf. In deze en volgende blogs zullen wij de inzichten uit deze presentatie met u delen.

 

 

De top 10 aan trends zoals deze door Gartner onderkend zijn:

  1. Internet der dingen (Internet of Things)
  2. 3D-printing
  3. Data-analyse (Big Data)
  4. Social Media
  5. Slimme machines
  6. Cloud
  7. Platformonafhankelijk
  8. Mobiel
  9. Samenwerking (Collaboration)
  10. Beveiliging

Om te beginnen het Internet der dingen (kortweg IoT). Om deze trend goed te duiden zul je eerst goed moeten aangeven wat er mee wordt bedoeld. We kiezen er voor om de definitie zoals die ook door de Kamer van Koophandel wordt gehanteerd te volgen:

IoT is ’een netwerk van slimme en communicerende objecten’. IoT gaat over het vergaren en uitwisselen van data en waardevolle informatie in de fysieke wereld met behulp van digitale technologie. ‘Dingen’ (vandaar Internet of Things) zijn nu al met – vaak eenvoudige – elektronica ‘slim’ te maken! Met sensoren krijgen producten zintuigen die waardevolle informatie verzamelen over hun toestand en hun omgeving. Met draadloze connectiviteit en via het internet wisselen zij deze informatie uit. Dit biedt ondernemers kansen om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Ook hun bedrijfsprocessen worden vaak efficiënter en slimmer.

Kortom allerlei producten, machines en apparaten worden “slim” gemaakt zodat we ze over afstand kunnen besturen, uitlezen of koppelen aan andere apparaten.

Voorbeelden van deze toepassingen zijn eigenlijk al best gemeengoed in onze dagelijkse praktijk. Al zullen we ze in veel gevallen niet als zodanig hebben opgemerkt. Maar we kennen allemaal al de slimme energiemeter, waardoor we de meterstanden niet meer hoeven doorgeven. We kennen de lampen van Philips HUE, die je vanaf je smartphone kunt bedienen. Of bijvoorbeeld de automobielen van Tesla, de zogenaamde “connected car”.

Wat zou het u als ondernemer opleveren om de door u geleverde apparaten of producten slim te maken?

Zou het wenselijk zijn als u kunt onderkennen wanneer er defecten aan het apparaat zijn en u proactief kunt reageren? Zou het handig zijn als eventueel gebruikte hulpstoffen opraken en u tijdig nieuwe aan kunt leveren aan uw klant? Zou het zinvol zijn als u gebruik van apparaten kunt monitoren en daar analyses op los kunt laten, zodat u het meest efficiënte gebruik ervan kunt delen met uw klanten?

Kortom, u zou in staat kunnen zijn uw inspanningen voor service en onderhoud voorspelbaar te maken. U werkt aan een betrouwbaarder product en u zorgt voor een hogere klanttevredenheid.

Het lijken ons allemaal argumenten die ook voor een MKB-ondernemer spelen. Of het voor u nu of in de toekomst interessant is kunt u zelf bepalen.  Of na overleg met een van onze adviseurs. Wij worden er graag voor uitgedaagd.

In de volgende blogs waarvan er nog enkele voor de vakanties verschijnen gaan we in op de andere trends. Zodat we u in de vakantie mogelijk toch nog aan het denken zetten….

De ICT-Coach voor het MKB | www.de-ictcoach.nl

 

DelenShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone